Banda Municipal de Música


Des de finals del segle XIX, Tortosa ha comptat amb diverses bandes de música; bandes que es van anar fusionant i separant en diverses ocasions i que finalment, el 1942, van donar lloc a la Banda Municipal, dirigida per José Iglesias.

L’any següent va ser designat director de la Banda i de l’Escola Municipal de Música el mestre Joan Monclús qui va ocupar aquest càrrec durant més de 25 anys, fins el moment de la seva mort.

Posteriorment el van succeir directors com Enric Cortés, Josep Arasa, David Curto, Octavi Ruiz, Antonio Arnau, Jordi Bonilla i Jordi Grisó.

Sota la direcció del mestre Monclús, als anys 50-60, la Banda va arribar a tenir un alt nivell i gran renom. En aquella època es va enregistrar un disc amb la “Jota tortosina” i el pasdoble “Tortosa”. Posteriorment, aquestes dues peces i moltes d’altres es van enregistrar en dos CD’s (anys 1998 i 2005), sota la direcció de Jordi Bonilla.

Com a guardons i fites importants de la banda, caldria destacar: el 1r lloc al Concurs de bandes de Reus (1956); la participació a la Trobada internacional de bandes de Barcelona (1964); el 2n premi al Certamen internacional de bandes a Büdingen – Alemanya (1983); l’actuació al Teatre Fortuny de Reus (1992); el guardó de tortosí de l’any, obtingut per votació popular (1998); o l’actuació a l’Auditori de Barcelona (2012).

Des de l’any 2008, la Banda Municipal de Música de Tortosa està sota la direcció de Juanjo Grau Castells i en la seva programació acostumen a oferir repertoris i concerts molt diversos, destacant per la fusió amb diversos artistes.

La Banda municipal de música ha estat escollida per votació ciutadana, com un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de Tortosa, en el context de la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

banner_instruments